Ο Σύλλογος

Η πρώτη γενική συνέλευση του προοδευτικού συλλόγου "Ταϋγέτης Μυστρά", όπως αναγράφεται στο καταστατικό( το καταστατικό του 1975) του συλλόγου έγινε στις 24 Αυγούστου του 1975.

Σκοπός του συλλόγου, τότε, ήταν συγκέντρωση των αναγκαίων πόρων για την κατασκευή του δρόμου καθώς και η βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος του χωριού και κάθε άλλη ενέργεια που συμβάλει στην καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης κατοίκων και επισκεπτών.

Οι σκοποί του συλλόγου έχουν επικαιροποιηθεί και είναι:
Α) Η συγκέντρωση πόρων από δημόσιους, ιδιωτικούς φορείς και δωρεές για τη βελτίωση των δημόσιων υποδομών του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, τη διοργάνωση ψυχαγωγικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που συμβάλλουν στη διάδοση και ανάπτυξη του τοπικού πολιτισμού
Β) Την διάνοιξη, συντήρηση, σήμανση και ανάδειξη παραδοσιακών μονοπατιών εντός του χωριού και μεταξύ των γειτονικών οικισμών του Ταϋγέτου καθώς και τη συντήρηση του τοπικού οδικού δικτύου
Γ) Τη συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άλλους κοινωφελείς φορείς και ιδιώτες για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων.


Μετά από αρκετά χρόνια ο πρώτος στόχος κατασκευής δρόμου ολοκληρώθηκε και έκτοτε ο σύλλογος ασχολείται εκτός από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως η διοργάνωση πανηγυριού την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου στην ιερά μονή Ζωοδόχου πηγής, το αντάμωμα του χειμώνα με φασολάδα και ρέγκα την πρώτη Κυριακή μετά του Αγίου Δημητρίου και με τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις άλλων πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

Έγιναν επίσης παρεμβάσεις όπως, συντήρηση των εκκλησιών του χωριού και του σχολείου, ύστερα από παραχώρηση του από το Υπουργείο Παιδείας στο σύλλογο.Έγινε επίσης κατασκευή δεξαμενής ύδρευσης, και με την οικονομική βοήθεια της τότε κοινότητας Μυστρά για υδροδότηση του οικισμού καθώς και ανακατασκευής των κτισμάτων της ιεράς μονής της Ζωοδόχου πηγής.

Τα τελευταία χρόνια, και με την βοήθεια του τότε Δήμου Μυστρά, έγινε κατασκευή μεγάλης δεξαμενής για άρδευση του χωριού και η οποία ολοκληρώθηκε το 2010.

-.-

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου που συγκροτήθηκε σε σώμα στις 31 Ιανουαρίου 2021:

Πρόεδρος: Καρούνος Θεόδωρος

Αντιπρόεδρος: Ζιώβας Κώστας 
Ταμίας: Καρούνος Πάρης 
Γραμματέας: Καρούνου Δήμητρα
Βοηθός Γραμματέας: Καρούνος Παναγιώτης